Historie české národní kuchyně

21. července 2011 v 16:49 | Adelka


Česká kuchyně je tradiční, zajímavá, a její historie sahá tak daleko, jako historie samotného formování českého národa. Do 15. století u nás bylo známo přes 12 druhů chleba a nespočet variant jak zpracovat mléko v sýr - to byly tehdy také dvě základní potraviny. Maso bylo vzácností upravovanou především uzením tak, aby představovalo nedělní oběd - přes týden se kromě chleba a sýru na stole vyskytla pouze prostá jídla jako ovesná kaše, krupice, jáhly, občas lesní plody, houby a v dobách nouze také žaludy. Zajímavé je, že se na poctivých dubových stolech našich staročeských předků často objevoval hrách, pro jiné kuchyně velmi netypická plodina. Pevné místo měla také odjakživa na tabuli českého národa jablka. Používala se např. pečená jako příloha k masu, jedla se čerstvá i sušená v zimních měsících. V době příchodu mistra Jana Husa, českého kazatele a obrozence, který jako první přejal reformátorské myšlenky Johna Wycliffa, a byl za to upálen českému lidu na očích, se pomalu ale jistě dostávalo do popředí koření. Některé se dokonce importovalo a říká se, že bylo zákonem stanoveno s kořením šetřit. Šlechta a vyšší společnost si však starosti nedělala a přidávala koření např. do piva, vína, a hlavně se užívalo hojně při přípravě masa. Jan Hus jí to vyčítal. Co by asi řekl dnešním pikantním kuřecím křidélkům z KFC?



Tou dobou se začaly kaše pomalu nahrazovat vdolky, maso se začalo upravovat na více způsobů a oblíbenosti nabírala jelita, klobásy a další jídla dnes již typická pro českou kuchyni. Mlsné jazýčky přiměly Pražany stále zkoušet, objevovat, poznávat nové chutě i suroviny tak, aby již z roku 1516 bylo dochováno 18 ryze českých receptur, sepsaných při příležitosti návštěvy císařských hostů jako jedno z prvních menu. Měšťané a Pražané začínali hodovat a dopřávat si - pro představu seznam jídel, připravených na svatební hodokvas Rožmberků, čítal přes 15 000 položek nevyjímaje pávy a podobné vzácné druhy zvířat. Z dob Rožmberků také pochází slavný recept kapr na víně, kdy se kapr připravuje v omáčce z vína, medu, sádla, slaniny a bylin a podává se v chlebové topince. Takové delikatesy přestávaly být vzácností a pomalu se přesouvaly i na stoly lidu. První dochovanou tištěnou kuchařku vydal tiskař Severin mladší v 16. století. Na 92 listech je uvedeno již asi 400 jídel, je tedy patrné, jaký skok se v historii české kuchyně té doby odehrál.

V sedmnáctém století se pak čeští řezníci naučili kouzlit s paštičkami z tetřevů a jiných lahůdkových mas, a ještě je obohacovali o nejrůznější vzácné koření a také největší luxus té doby - dovážené brambory. Cukráři objevili macipán, začaly se péct koláče, perníky, vznikly první sirupy. Začínal se také pomalu objevovat vliv německé a rakousko - uherské kuchyně, a ač se vkrádal pomaloučku, vydržel dlouho - celé 18. a polovinu 19. století, kdy svými díly ve všem udělala pořádek nejslavnější kuchařka naší historie, rázná Magdalena Dobromila Rettigová.
Rettigová a podle jejích rad celá česká kuchyně opustila od přemíry koření a do popředí se dostala především paprika, cibule, guláše a obalované smažené maso. Nejoblíbenějším jídlem se stal slavný knedlík, ke všemu a kdykoliv. Z francouzské kuchyně pak přišlo plíživě ragú, dorty, čokoláda, rozmanité, dosud neznámé pečivo... Ustoupilo zkrátka vše doposud obyčejně, všední a běžné jako je kaše, obrodu naopak zažil například omastek, základ pro pověstnou vydatnost českého jídla a prostor dostaly rafinovanější a složitější pokrmy.



Po druhé světové válce se pak už nedá mluvit o staročeské kuchyni, spíše o kuchyni národní nebo mezinárodní se specificky českými tradičními prvky. A jaké že to jsou tedy dnes? Pravá česká česnečka nebo bramboračka, guláš s domácími knedlíky, bramboráky s uzeným masem, ovocné knedlíky… Jednoduše menu kurzu Česká kuchyně školy vaření Chefparade. Naučte se u nás poctivým základům českých historických dlouhá století přeživších jídel a pronikněte do tajů kuchyně opředené vlivy historických událostí. Stojí to za to - česká kuchyně totiž neodmyslitelně patří k české kultuře a národnímu vědomí… Více informací na www.chefparade.cz.

Přijďte se do školy vaření - Chefparade seznámit se základními ingrediencemi a postupy nejen v tradičním českém kulinářském umění, a pozvěte pak svou rodinu nebo přátele doma na fantastickou českou večeři! U nás v Chefparade máme ověřeno, že budou nadšeni…
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama