Jak jsem propadla sushi

21. července 2011 v 15:50 | Adelka


Kouzlu Sushi jsem propadla pozvolna, ale za to důkladně. Nejprve ve mne kus syrové ryby vyvolával odpor a skutečný údiv, že ho někdo může dobrovolně konzumovat - dokonce i jedinci, kteří si svůj žaludek hýčkají normálně jako v bavlnce a např. jednou ohřívané jídlo by do úst nevložili. Nicméně jistě mi dáte za pravdu, že Sushi u nás teď zažívá veliký boom, a tak mne nenechalo dlouho chladnou. Každou chvilku o něm někdo mluvil jako o chuťové pohádce, až jsem se jednou nechala přemluvit a poprvé Sushi ochutnala - pro jistotu se zavřenýma očima a hlavně v nejistotě, zda nedělám ,z hecu´ životu nebezpečnou věc J Věřte nebo ne - od té doby jsem se stala mezi přáteli odbornicí na teoretické znalosti o Sushi a dopracovala se až do kurzu přípravy Sushi v pražské škole vaření Chefparade, kam jsem si přišla pro ty praktické, které mi doposud (kromě hojné konzumace : ) ), chyběly.



Už samotné prostory a vůbec organizace kurzu mně nadchly. Účastníků kurzu bylo přesně akorát, vínko výborné, studio útulné a navíc pokyn od šéfkuchaře Chefparade Tomáše Homůlky ,Buďte jako doma´ vyzněl opravdově - kdo by tedy měl problém s jeho plněním : )
Přes to, že v názvu Chefparade figuruje slovo škola, byste jen těžko hledali souvislost s nudou a nekonečnými přednáškami bez špetky interaktivity. Na její nedostatek jsme si naopak doopravdy nemohli stěžovat - po krátkém úvodu už se pilo nealko i alko a hands-on probíhaly přípravy. A to tempem pěkně pracovním, abychom stihli všechny pokrmy, které jsme měli v plánu - Maki Sushi s lososem, avokádem a okurkou, Nigiri, Kalifornské rolky a oblíbenou zmrzlinu se sezamem... Šéfkuchař Tomáš nám poutavě vykládal nejen jak a co udělat, aby se Sushi co nejvíce podobalo tomu, které známe z restaurací (ikdyž příprava už jen samotné rýže se v Japonsku k dokonalosti piluje až tři roky!), ale také zajímavosti z Japonska, ze světa Sushi, o rybách a surovinách… Dojmů a nových znalostí bylo zkrátka velké množství.



A jak jsme po všech přípravách vlastně vrhli do samotného aktu? Správně lepkavá speciální Sushi rýže se spolu se Sushi octem a několika dalšími ingrediencemi nechala působit tak, že ocet v podstatě narušil povrch rýže a ta byla pak krásně tvarovatelná. Vrstvou rýže jsme pokrývali nařezanou řasu, ochucovali jedním tahem prstu s Wasabi směsí, doprostřed umístili kousky Pepíka - šestikilového lososa, ze kterého po našem zásahu moc nezbylo - a vše zabalili. Zní to jednoduše, ale… Nikdy bych nevěřila, jak těžké je uválet Sushi rolku, kdybych to v Chefparade nezakusila na vlastní kůži. Mnoho restaurací nabízí také trojhrannou, kterou jsem měla ze začátku z té své - i když omylem J Chce to cit, trpělivost, a také dostatek strávníků, kteří se postarají o nepovedené kusy : ) Zajímavé je v této souvislosti úsloví o Japonských kuchařích: ,Když český kuchař uvaří skvělé jídlo, hned přemýšlí, jak ho vylepšit. Když uvaří skvělé jídlo japonský kuchař, hned přemýšlí, jak ho příště udělat stejně dobré!´ Myslím, že tomu po kurzu v Chefparade docela rozumím…


Nejenže Sushi zajímavě, decentně a příjemně chutná, ono i krásně vypadá. Kupodivu se všem žáčkům nakonec krásně povedlo a pestré a rozmanité talíře přímo vybízely k usednutí a nechání si chutnat : ) A také že jsme si v příjemné místnosti vedle kuchyně vší tu krásu s ostatními vychutnali! Jednotlivá sousta jsme podle doporučení šéfkuchaře Chefparade prokládali nakládaným zázvorem, to kvůli pročištění chuti a umocnění zážitku. A zajímavost na závěr? Výborné bylo zjišťování, z čeho všeho lze Sushi dělat - z toho se v Chefparade stala téměř společenská hra : ) Tak si představte - čokoládové Sushi s mangem, chřestové Sushi s tuňákem, Houbové Haso Maki…
Kurz se velice vydařil, bavila jsem se a díky skvělému výkladu a hlavně vedení kurzu jsem se hodně naučila. Jsem teď snad ještě zapálenější fanynkou Sushi než dřív, a to je co říct : )
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama